Du är här: SeglaSkuta.seSkutorAstrid Finne

Astrid Finne

Astrid Finne

Idag seglar Astrid Finne som skolsegelfartyg i ideella föreningen Mot Bättre Vetandes (MBV:s) regi. Hemmahamn är Öckerö i Göteborgs norra skärgård. Föreningen startades upp under slutet av 1970-talet och andra fartyg som tidigare seglat för MBV är Hawila och Gunilla, den seglande gymnasieskolan. Numera utgörs föreningens verksamhet av seglarskolor vår, sommar och höst på Astrid Finne, samt lite olika småbåtsprojekt i traditionell stil. Vår verksamhet fokuserar på att segla med ungdomar och utbilda ungdomar i segling. Alla är välkomna.

Gaffelriggad ketch kallas Astrid Finnes riggtyp. Hon kan som mest föra sju segel, varav tre är flygande. För ifrån sett har vi alltså jagare, klyvare, fock, storsegel, stortopp, mesanstagssegel(MSS) och mesansegel. På klyvarbommen kan vi sätta tre olika klyvare och en genua. Hon har hissbara gafflar och ett fast toppsegel. Ombord finns plats för en besättning på 17 personer. Uppdelat på fem befäl och tolv elever. Befälen bor i kajutan och eleverna bor i mäss och skans.

Astrid Finne (RS 43) är en gammal norsk ”sjöräddningssköjte” byggd 1937 på Anker & Jensens varv, i Vollen, Norge. Hon är en gedigen konstruktion med såväl stål som träspant. Teak och Oregon Pine är hon byggd i . Man skulle kunna tro att hon är en Colin Archer, men så är inte fallet. Den som ritat Astrid Finne är Johan Anker, också känd för att ha designat draken. Astrid Finne har haft olika stationeringar som räddningssköjte, bland annat i Honningsvåg i Norge och under namnet Östergarn på Gotland för den svenska sjöräddningen. Under slutet av 1980-talet kom hon i föreningen MBV:s ägo.

Under vinterhalvåret har vi verksamhet i vår föreningslokal, Nakterhuset, i Öckerö hamn. Där det slipas och lackas, samt bjuds på samkväm. Arbetslördagar har vi varannan lördag, och arbetstisdagar varje tisdag eftermiddag och kväll. På lördagarna lagar vi gemensam lunch och på tisdagarna brukar det bli mysigt eftermiddagsfika.

Somrarna är fulla med spännande seglarskolor både för nybörjare och fortsättningselever. Inför varje säsong presenteras ett seglingsprogram med sommarens rutt och anmälningsmöjligheter till seglarskolorna. Astrid Finne har dessutom de senaste åren deltagit i flera Nordisk Seglats och Tall Ships Races. Föreningen Mot Bättre Vetande hälsar alla seglingssugna ungdomar varmt välkomna att delta i både segling och annat skoj vi kan tänkas hitta på! Kolla gärna in Astrid Finne och Mot Bättre Vetande på Facebook.

Seglingshälsningar,
MBV och Astrid Finne

Skutans senaste artiklar


Rapport från USSO-seglingen, del 2

Rapport från USSO-seglingen, del 2

Nu har vi vilat ut, redigerat och rapporterat efter USSO-seglingen! Läs vidare för att hitta några bilder, lite rapport och en film från seglingen!
läs mer
0 kommentarer
Publicerat 2 september 2012 kl. 21:56

Segla pÅ Astrid Finne

Kommande seglingar

Tipsa någon

Kontakta Skutan

Mot Bättre VetandeKabyssvägen 1, 47532, Öckerö031-962126info@mbv.sewww.mbv.seAstrid Finne på Facebook

hemmahamn

position

Tipsa redaktionen

Har du något du vill dela med dig av? Har du hittat något fel på sidan eller har förslag på hur vi kan göra sidan bättre?

Kontakta redaktionen!