Du är här: SeglaSkuta.seSkutorAtlantica

Atlantica

Atlantica

På 70-talet insåg Kjell Wollter att det behövdes en ny skuta, tillgången på friska gamla skutor var begränsad. Han sade flera gånger "För övrigt anser jag att vi skall bygga en ny kutter". När Gratitude vann Tall Ships Race 1978 var tiden mogen för att starta projektet. 1979 fattade Seglarskolan beslutet att låta bygga en ny kutter. Ett omfattande projekteringsarbete gjordes, i huvudsak av Seglarskolans eget folk. Parallellt arbetades det hårt med att samla in de nödvändiga pengarna. Allt gick inte problemfritt, men det gick, och offerter kunde tas in.

Seglarskolan hade sedan länge använt sig av Karstensens Skibsvaerft i Skagen, Danmark, för reparationer av de gamla fartygen, och även de lämnade offert på ett träfartyg. På grund av dåvarande valutaläge var den danska offerten mer fördelaktig, och ordern gick dit.

I augusti 1980 sträcktes fartygets köl, och hon sjösattes 2 maj 1981. Fartyget utrustades och riggades och kunde i oktober 1981 göra sina första provturer. Hon seglade med elever första gången 1982.

Idag seglar hon som en av seglarskolans tre båtar. Under sommarmånaderna med elever och på höst och vår vuxenkurser och uthyrningar. Ungdomsseglingarna indelas i förstaseglingar och fortsättningsseglingar för flickor eller pojkar som har avslutat grundskolans årskurs sju. Några seglingar är mixade, dvs segling med både flickor och pojkar. I vuxenseglingarna deltar kvinnor och män över 20 år. Längden varierar från dagsturer till veckolånga seglingar och genomförs under vår och höst. Inga särskilda förkunskaper i segling krävs.

Oavsett val får man alltid bra mat, härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen. Seglingarna ger goda tillfällen till kamratlig samvaro och ger ofta spännande upplevelser tillsammans med nya vänner.

Vill ni segla med oss så finner ni seglingsprogrammet med sommarens kurser på seglarskolans hemsida. www.sxkseglarskola.se

Vi har även en vinterverksamhet som alla är varmt välkomna till. Vi ses på förrådet på Nya Varvet i Göteborg onsdagar 17-21 och söndagar 11-15 hela vintersäsongen för att göra fartygen klara inför nästa seglingssäsong! Förrådet har även en blogg som uppdateras så gott som varje vecka. Så om ni är nyfikna på vad vi håller på med så går ni in på vitagaveln.blogg.se

Vi önskar alla varmt välkomna både ombord och till vinterverksamheten på nya varvet!

Bästa hälsningar,
SXK Seglarskola

Skutans senaste artiklar


SXK vinterbloggar

SXK vinterbloggar

SXKs seglarskola har en blogg där det bloggas livligt om vinterverksamheten på "Vita gaveln"

Läs vidare för en hälsning från SXK med mer info!
läs mer
0 kommentarer
Publicerat 14 februari 2013 kl. 20:10

Fler artiklar

Segla pÅ Atlantica

Kommande seglingar

Tipsa någon

Kontakta Skutan

Svenska Kryssarklubben SeglarskolaTalattagatan 24, 42676, Göteborg+4631293505seglarskolan@sxk.sewww.sxkseglarskola.se

hemmahamn

position

Tipsa redaktionen

Har du något du vill dela med dig av? Har du hittat något fel på sidan eller har förslag på hur vi kan göra sidan bättre?

Kontakta redaktionen!