Du är här: SeglaSkuta.seSkutorGratia

Gratia

Gratia

Gratia är byggd 1900 i Cowes på Isle of Wight. Varvet var H. Hansen & Co och designer var A.E Payne, ett systerbolag till Camper & Nicholson på samma ö. Gratia var byggd och riggad som yawl. Detta betyder längre klyvarbom, längre storbom, rorkult och en liten mesan som skotades i ett "rövstrå" i aktern. Gratia hette från början Berta men kom att byta både namn och ägare ett antal gånger mellan åren 1916-1938. 1938 kom det återigen en ny ägare. Det var den välkände Einar Hansen, skeppsredare från Malmö. Det sägs att hon låg upplagd i Danmark vid köpet, hur hon kom dit kan man bara sia om. Einar Hansen döpte om henne till Cinderella. 1939 genomgick Cinderella en större renovering, bland annat installerades en oljemotor, en 6-cylindrig Thornycraft, på cirka 27 hästkrafter, man la också in elektrisk ström i henne. Samma år riggade Einar om henne till skonare (den riggen var ritad av Kurt Reimers) och lät lägga om däcket, återigen till ett teakdäck. 1953 installerades en 6-cylindrig Penta på 150 HK.

Cinderella var skeppsredarens privata, vitmålade lustyacht fram till 1964 då hon donerades till Seglarskolan och fick namnet Gratia. Einar Hansen hade en längre tid försökt sälja fartyget, men inte funnit en köpare som var värd henne eller omvänt. Han gick därför till Seglarskolan och frågade om vi var intresserade. Det var vi ju, men inte kunde vi köpa henne - Einar fick nej. Han åkte hem till Malmö och tog sig en funderare, visst sjutton var det bättre att Cinderella fortsätter att segla och för ett bra ändamål, tänkte han säkert. Han kom med ett oemotståndligt förslag, jag ger er henne. Då hade vi precis kommit igång med Gratitude och hade inga resurser att göra henne till ett skolfartyg med plats för elever, så Seglarskolan sa nej tack igen till Einar Hansen. Då gav han sitt slutliga bud. Vad om jag finansierar hela renoveringen och dessutom ger er ett nytt segelställ!!! Då sa Seglarskolan ja tack! och Gratia kom slutligen i vår ägo.

I samband med att hon kom i Seglarskolans ägo gjordes förändringar i inredningen för att passa som utbildningsfartyg för 18 elever. I mitten på 70-talet riggades hon om till ketch, för att få liknande riggtyp som Gratitude och en enkel rigg att handskas med för ungdom. 1987 fattade Seglarskolan beslut om att totalrenovera Gratia. Först genomgick fartyget en omfattande skrovrenovering. 1988-89 var det dags för ombyggnad av inredning, byte av tankar, elsystem m.m. Generalarrangemanget är delvis nytt med plats för alla 18 eleverna i mässen.

Idag seglar hon som en av seglarskolans tre båtar. Under sommarmånaderna med elever och på höst och vår vuxenkurser och uthyrningar. Ungdomsseglingarna indelas i förstaseglingar och fortsättningsseglingar för flickor eller pojkar som har avslutat grundskolans årskurs sju. Några seglingar är mixade, dvs segling med både flickor och pojkar. I vuxenseglingarna deltar kvinnor och män över 20 år. Längden varierar från dagsturer till veckolånga seglingar och genomförs under vår och höst. Inga särskilda förkunskaper i segling krävs.

Oavsett val får man alltid bra mat, härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen. Seglingarna ger goda tillfällen till kamratlig samvaro och ger ofta spännande upplevelser tillsammans med nya vänner.

Vill ni segla med oss så finner ni seglingsprogrammet med sommarens kurser på seglarskolans hemsida. www.sxkseglarskola.se

Vi har även en vinterverksamhet som alla är varmt välkomna till. Vi ses på förrådet på Nya Varvet i Göteborg onsdagar 17-21 och söndagar 11-15 hela vintersäsongen för att göra fartygen klara inför nästa seglingssäsong! Förrådet har även en blogg som uppdateras så gott som varje vecka. Så om ni är nyfikna på vad vi håller på med så går ni in på vitagaveln.blogg.se

Vi önskar alla varmt välkomna både ombord och till vinterverksamheten på nya varvet!

Bästa hälsningar,
SXK Seglarskola

Skutans senaste artiklar


SXK vinterbloggar

SXK vinterbloggar

SXKs seglarskola har en blogg där det bloggas livligt om vinterverksamheten på "Vita gaveln"

Läs vidare för en hälsning från SXK med mer info!
läs mer
0 kommentarer
Publicerat 14 februari 2013 kl. 20:10

Fler artiklar

Segla pÅ Gratia

Kommande seglingar

Tipsa någon

Kontakta Skutan

Svenska Kryssarklubben SeglarskolaTalattagatan 24, 42676, Göteborg+4631293505seglarskolan@sxk.sewww.sxkseglarskola.se

hemmahamn

position

Tipsa redaktionen

Har du något du vill dela med dig av? Har du hittat något fel på sidan eller har förslag på hur vi kan göra sidan bättre?

Kontakta redaktionen!