Du är här: SeglaSkuta.seSkutorGratitude

Gratitude

Gratitude

Gratitude byggdes år 1903 i Porthleven som seglande trålare, en av ca 4000 kuttrar i England vid den tiden. Ombord var 4-5 man samt en kökspojk som skötte allt ombord. 1932 kom hon till Grundsund och användes bl.a. till dörjefiske (långbackefiske). Hon var Grundsunds snabbaste fiskebåt. 1936-38 totalrenoverades Gratitude, med bl.a. en omfattande skrovreparation.

Senare användes Gratitude som lastfartyg, men lades upp i början på 1950 talet. 1957 köpte Sven Lignell och Kjell Wolter henne för 3.000 kronor. 1958 var hon renoverad i skrov och under däck men riggen var ej klar. Det året låg hon som logementsfartyg för Seglarskolans juniorkurser för flickor och pojkar i Bleket på Tjörn. Eleverna seglade en vecka med stapelbara kryssjollar som var byggda för att kunna tas upp på Gratitudes däck. Seglingen kombinerades med sjömaning och navigationslektioner ombord på Gratitude. 1959 seglade Gratitude första gången för Seglarskolan. Då låg man först en vecka till ankars och eleverna fick segla kryssjollar, för att nästa vecka segla uppför Bohuskusten med både kryssjollar och Gratitude.

Idag seglar hon som en av seglarskolans tre båtar. Under sommarmånaderna med elever och på höst och vår vuxenkurser och uthyrningar. Ungdomsseglingarna indelas i förstaseglingar och fortsättningsseglingar för flickor eller pojkar som har avslutat grundskolans årskurs sju. Några seglingar är mixade, dvs segling med både flickor och pojkar. I vuxenseglingarna deltar kvinnor och män över 20 år. Längden varierar från dagsturer till veckolånga seglingar och genomförs under vår och höst. Inga särskilda förkunskaper i segling krävs.

Oavsett val får man alltid bra mat, härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen. Seglingarna ger goda tillfällen till kamratlig samvaro och ger ofta spännande upplevelser tillsammans med nya vänner.

Vill ni segla med oss så finner ni seglingsprogrammet med sommarens kurser på seglarskolans hemsida. www.sxkseglarskola.se

Vi har även en vinterverksamhet som alla är varmt välkomna till. Vi ses på förrådet på Nya Varvet i Göteborg onsdagar 17-21 och söndagar 11-15 hela vintersäsongen för att göra fartygen klara inför nästa seglingssäsong! Förrådet har även en blogg som uppdateras så gott som varje vecka. Så om ni är nyfikna på vad vi håller på med så går ni in på vitagaveln.blogg.se

Vi önskar alla varmt välkomna både ombord och till vinterverksamheten på nya varvet!

Bästa hälsningar,
SXK Seglarskola

Skutans senaste artiklar


SXK vinterbloggar

SXK vinterbloggar

SXKs seglarskola har en blogg där det bloggas livligt om vinterverksamheten på "Vita gaveln"

Läs vidare för en hälsning från SXK med mer info!
läs mer
0 kommentarer
Publicerat 14 februari 2013 kl. 20:10

Fler artiklar

Segla pÅ Gratitude

Kommande seglingar

Tipsa någon

Kontakta Skutan

Svenska Kryssarklubben SeglarskolaTalattagatan 24, 42676, Göteborg+4631293505seglarskolan@sxk.sewww.sxkseglarskola.se

hemmahamn

position

Tipsa redaktionen

Har du något du vill dela med dig av? Har du hittat något fel på sidan eller har förslag på hur vi kan göra sidan bättre?

Kontakta redaktionen!