Du är här: SeglaSkuta.seSkutorWestkust

Westkust

Westkust

Westkust är en tremastad skonare, byggd 1932 vid Sjötorps varv i Vänern. Hon användes under många år som fraktfartyg, med hemmahamn i bland annat Visby. Efter att ha gått som smuggelfartyg i Östersjön under 1960-talet köptes hon av Dick Berghede i Göteborg, och började sin bana som skolfartyg.

År 1987 köptes T/S Westkust av Orust Skolfartygsstiftelse och fick en ny hemmahamn: Edshultshall på Orust. Hon fortsatte som skolfartyg, och gör så än idag. Det innebär att syftet med verksamheten är att utbilda ungdomar i segling, sjömanskap och fartygskulturen. Detta gör vi genom seglarskolor, klasseglingar och andra utbildningar,till exempel HLR och första hjälpen. Verksamheten bedrivs av Orust Skolfartygsstiftelse tillsammans med Föreningen Förlig Vind, och allt arbete sker ideellt.

En central del av verksamheten är givetvis våra ungdomar. Vi vill erbjuda en lärorik, givande och spännande fritidsaktivitet.Efter en seglarskola ska eleverna inte bara utbildats inom den ädla konsten som kallas segling, utan också lärt sig något om samarbete, sig själva och hur de fungerar i grupp. På Westkust arbetar vi tillsammans; gammal som ung, erfaren som oerfaren och skeppare som elev. Gemenskapen är det viktigaste ombord!

Målet med ungdomsverksamheten är att föra en lång tradition och kultur av sjömanskap vidare. Westkust är K-märkt, vilket ärett bevis på att hon är av stor betydelse för det svenska kulturarvet, och därmed viktig att bevara. På Orust har båtlivet historiskt sett alltid varit en viktig del av både näringslivet och människors fritid, och vi vill att det ska fortsätta så.

För att finansiera ungdoms- och utbildningsverksamheten bedriver skolfartygsstiftelsen också uthyrningsverksamhet. Både företag, bröllopssällskap och kompisgäng kan hyra T/S Westkust och få ett par oförglömliga dagar till sjöss!

Skutans senaste artiklar


IBAWKU 2013

IBAWKU 2013

I maj i år samlades fem skutor för en gemensam säkerhetsutbildning. Om detta låter som något ni vill ordna för er skuta kan ni läsa mer om utbildningen och planeringen här!
läs mer
0 kommentarer
Publicerat 17 september 2013 kl. 22:48

Fler artiklar

Segla pÅ Westkust

Kommande seglingar

Tipsa någon

Kontakta Skutan

hemmahamn

position

Tipsa redaktionen

Har du något du vill dela med dig av? Har du hittat något fel på sidan eller har förslag på hur vi kan göra sidan bättre?

Kontakta redaktionen!